Menü Bezárás

Kötelező a gépi szellőztetés

FRISSÍTÉS!

Az alábbi bejegyzés a 2021.01.01.-től 2021.03.11.-ig hatályos jogállást dolgozza fel. 

A 7/2006-os TNM rendeletet 2021.03.11.-i hatállyal ismét módosult. A rendelet hatályos szövege ide kattintva olvasható.

A 2021.03.11.-től hatályos állapot szerint a gépi szellőztetés nem kötelező.

 

Kötelező a gépi szellőztetés?

 
légtechnika_tervezés_3D
Esetenként ilyen vagy ennél komplexebb modellre is szükség lehet, de nem ez az általános.

2021. január 1-től hatályos a 7/2006 TNM rendelet azon módosítása, ami kötelezővé teszi lakó és egyéb rendeltetésű épületek számára egyaránt a gépi szellőzés meglétét. Nem is akármilyen gépi szellőzését, ugyanis a rendelet értelmében folyamatos működésű, pára és szén-dioxid koncentráció szerint igényvezérelt rendszert kell kiépíteni.

Jogszabályi háttér:

A Magyar Közlöny 2020. december 30.-i, 297. számában megjelent, 61/2020. (XII. 30.) ITM rendelet, amely ismét módosította az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006 TNM rendeletet. A módosítás többek között az 1. melléklet, V. fejezetének, 2.4. pontját iktatta be az alábbiak szerint:

“2.4. *  Az épület 2.1. vagy 2.2. alpontban meghatározott, a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiséget és az elvezetésre kerülő szennyezett levegőt, így a légcserét, csak szabályozott működésű hővisszanyerős szellőztetőrendszer vagy központi elszívásos szellőzés kiépítésével lehet biztosítani, mely a belső páratartalom és CO2-szint alapján automatikusan és folyamatosan, igény szerint üzemel. A rendszer részeként és kialakításánál figyelembe vehetők a friss levegő bevezetésére alkalmas passzív, automatikus működésű páraszabályozású légbevezető elemek. Az épület külső nyílászáróinak teljes vagy részleges nyitásával történő friss levegő bejutást a 2.1. és 2.2. alpontban meghatározott érték számításnál nem szabad figyelembe venni.”

A rendelet által bevezetett módosítás 2021. 01. 01.-tól hatályos.

Mindamellett, hogy többségünk tisztában van a szellőztetés fontosságával, a magas légzárású nyílászárók és a nem megfelelő légcsere okozta penészesedési, párásodási és levegőminőségi panaszokkal, a rendelet módosítása nem hagy teret olyan alternatív megoldásoknak mint például a napkémény vagy egyéb gravitációs szellőző rendszerek, kivéve, ha azok páratartalom és szén-dioxid szint szerinti igényszabályzása megoldott. A viszonylagos szigor valószínűleg az eddigi szellőzésre vonatkozó követelmények laza értelmezése miatt vált indokolttá.

Tehát igen, mostantól kötelező a szellőzőrendszerek kiépítése, de nem, továbbra sem kötelező a központi hővisszanyerős rendszer telepítése, bár kétségtelen előnyeivel jó alternatíva lehet.

FRISSÍTÉS!

Az alábbi bejegyzés a 2021.01.01.-től 2021.03.11.-ig hatályos jogállást dolgozza fel. 

A 7/2006-os TNM rendeletet 2021.03.11.-i hatállyal ismét módosult. A rendelet hatályos szövege ide kattintva olvasható.

A 2021.03.11.-től hatályos állapot szerint a gépi szellőztetés nem kötelező.

Kapcsolódó bejegyzések:

Amennyiben felkeltettem az érdeklődését és szeretne velem dolgozni, keressen bizalommal az alábbi elérhetőségeimen:

Székhelyem Debrecenben található, de a munkák országos megoszlása miatt budapesti konzultációra is van lehetőség.